Als monumenten beven

24.1.021
Trefwoorden: vergunning

Een monumentaal pand in de stad is getroffen door de gevolgen van de gaswinning. Er is bevingsschade, zowel zichtbaar als onzichtbaar. De eigenaresse komt langs op het spreekuur van de ombudsman en vertelt haar verhaal. De schade aan het huis is erkend als mijnbouwschade (aardbevingsschade) maar voor schadeherstel zit zij klem tussen twee instanties: het Instituut Mijnbouwschade Gaswinning (landelijk) en Monumentenzorg (gemeentelijk). Het Instituut Mijnbouwschade Gaswinning (IMG) heeft aan de hand van de begrotingsregels voor mijnbouwschade bepaald hoe de schade aan het pand moet worden hersteld. Maar dat schadeherstel voldoet niet aan de criteria van monumentenzorg. De gemeente zal de vrouw dus geen vergunning verlenen als ze meegaat met het voorstel van het IMG. En als de vrouw niet meegaat met het voorstel van het IMG krijgt ze de bijbehorende vergoeding ook niet. Wat te doen?
De ombudsman gaat informeren bij diverse loketten. Het kan toch niet anders dan dat meer huiseigenaren hier tegenaan lopen. Er zijn immers veel monumenten in stad en ommeland. En dat blijkt zo te zijn maar een oplossing lijkt helaas niet direct voor handen. De ombudsman legt deze kwestie neer bij de Nationale ombudsman vanwege zijn betrokkenheid bij het aardbevingsdossier. De Nationale ombudsman herkent dit en neemt het mee als signaal in het gesprek met het IMG tijdens een regiobezoek. De ombudsman Groningen wijst de vrouw vervolgens op het Erfgoedloket. Medewerkers van dat loket kunnen samen met haar contact leggen met de deskundigen van het IMG die over monumenten gaan. Zo kan gezamenlijk worden gezocht naar een oplossing.

De vrouw heeft eerder al bezwaar gemaakt bij het IMG tegen het onderzoeksrapport over het schadeherstel. Ze vraagt zich af of ze nu tegen het uiteindelijke besluit ook weer bezwaar moet maken. De ombudsman adviseert de vrouw om dat wel te doen als ze het er niet mee eens is. Als ze dat niet zou doen, dan staat het besluit vast. De ombudsman wijst haar op de mogelijkheid om rechtstreeks beroep in te dienen bij de bestuursrechter. Daarmee kan de bezwaarprocedure worden overgeslagen. De ombudsman sluit nu de zaak en hoopt met deze snelle actie de vrouw vooruit te hebben geholpen. Na een aantal weken krijgt ze van het Erfgoedloket te horen dat er schot zit in de zaak, dat er aanpassingen zijn gedaan in het rapport en dat een vergunning mogelijk lijkt. Dat zou mooi zijn.