Het overzicht kwijtgeraakt

24.1.016
Trefwoorden: hulp/ondersteuning

Een man met een minimaal inkomen uit verhuur vraagt bij de gemeente energietoeslag aan. De aanvraag wordt afgewezen omdat zijn inkomen te hoog is. De man begrijpt dat niet. Verleden jaar kreeg hij die namelijk wel en zijn inkomen is niet veranderd. Los daarvan vindt de man dat zijn inkomen niet correct wordt berekend. De man verhuurt een woning en de gemeente houdt geen rekening met zijn hypotheeklasten en onderhoudskosten. De Belastingdienst houdt hier wel rekening mee en komt tot een lager inkomen. De man ziet dat de gemeente de berekening op de Participatiewet baseert, maar hij heeft geen bijstandsuitkering. Hij komt er met de gemeente niet uit. Er speelt nog veel meer en hij raakt het overzicht kwijt. Hij gaat naar de ombudsman. Die stelt vast dat de energietoeslag een vorm van bijzondere bijstand is en de Participatiewet dus wel van toepassing is. De gemeente legt uit waarom op basis van deze wet geen rekening wordt gehouden met eigenaarslasten, zoals onderhoudskosten. De rechter stelt dat een verhuurder in principe vrij kan bepalen waar hij zijn huurinkomsten aan besteedt. Dat de man dit anders voelt, maakt dat helaas niet anders. Wel is het vreemd dat de man een jaar eerder wel energietoeslag kreeg. Dat blijkt een fout te zijn. De gemeente zal de toeslag niet meer terugvorderen en dat is netjes.

Wat verder speelt is dat de gemeente, volgens de man, hem te veel aan eigen bijdrage voor kinderopvang heeft berekend. Een vergoeding voor de kinderopvang krijgt hij op grond van een sociaal medische indicatie. Hij hoeft alleen een eigen bijdrage te betalen. De gemeente belooft de man uit te zoeken of hij de eigen bijdrage inderdaad dubbel heeft betaald. De man heeft daarna niets meer gehoord, vertelt hij de ombudsman. De gemeente legt de ombudsman uit dat de organisatie voor kinderopvang maar niet met gegevens komt. Daardoor duurt het onderzoek langer dan de gemeente wil. Op het moment dat de ombudsman contact opneemt, heeft de gemeente de gegevens ontvangen en bestudeerd. Wat blijkt? Zowel de kinderopvang als de gemeente hebben de eigen bijdrage geïnd. De gemeente gaat berekenen hoeveel aan de man moet worden terugbetaald. De ombudsman ontvangt daarna de berekening van het bedrag dat de man alsnog krijgt.
De man meldt de ombudsman dat hij opeens een bedrag op zijn rekening heeft ontvangen. Hij weet niet waarom en hoe de gemeente aan dit bedrag is gekomen. De gemeente heeft de man geen berekening gestuurd. Daarom doet de ombudsman dat. Na ontvangst van de berekening meldt de man de ombudsman dat hij het jaar 2022 mist. De gemeente legt uit dat de man in 2022 weliswaar ook kinderopvang had, maar toen heeft de kinderopvang hem de eigen bijdrage niet in rekening gebracht. Dat gebeurde pas vanaf 2023.