Te veel gebouwd

24.1.010
Trefwoorden: handhaving

Een stel meldt zich omdat de buren te veel bouwwerken hebben. Daardoor kan het stel niet optimaal genieten van hun tuin.

Bij de vorige buren was al sprake van een overtreding van het bestemmingsplan. Er was meer bebouwing dan toegestaan, maar pas wanneer het perceel zou worden verkocht, hoefde dit gecorrigeerd te worden. De nieuwe buren hadden er dus voor moeten zorgen dat de oppervlakte van de bebouwing teruggebracht wordt. Welke gebouwen zij daarvoor gaan slopen, mogen zij zelf kiezen. Het stel verwacht van de gemeente dat zij in de gaten houdt dat dit gebeurt. Dit blijkt niet het geval. De gemeente zegt niet actief te handhaven in deze buurt, alleen wanneer hierom gevraagd wordt.

Het stel dient een handhavingsverzoek in bij de gemeente. Voordat zij een officieel besluit neemt, start de gemeente eerst een procedure richting de buren.

De procedure van de gemeente om te handhaven bestaat uit een ‘vriendelijke’ fase, waarin de buren de tijd krijgen om de overtreding op te lossen. Ook krijgen zij de kans om een plan in te dienen om alsnog te voldoen aan het bestemmingsplan. De gemeente moet hier dan serieus naar kijken. Daardoor kost het tijd voor er een besluit genomen kan worden. De gemeente gaat in gesprek met het stel en stelt voor dat het stel zelf in gesprek gaat met de buren of ze het samen eens kunnen worden over de gebouwen die moeten worden gesloopt. Dan is handhaven misschien niet meer nodig. De gemeente bedoelt dit als bemiddelingspoging om het proces te versnellen. Dit valt bij het stel volledig verkeerd. Zij hebben juist een handhavingsverzoek gedaan, omdat de gemeente aangeeft niet actief te handhaven in de buurt maar alleen op meldingen. En nu moeten zij bepalen wat wel en niet mag blijven staan? Dat is de wereld op z’n kop. Zo voelt het tenminste. Intussen is er overigens ook te veel gebeurd om nog met de buren tot een overeenkomst te komen.

Pas als de buren ondanks herhaaldelijke verzoeken geen actie zouden ondernemen, neemt de gemeente een officieel handhavingsbesluit. Tegen dat besluit kan bezwaar en beroep ingediend worden. Op dit punt zijn ze nog niet.
Het is een ingewikkeld proces. Het is daarom belangrijk dat het stel hier goed in meegenomen wordt. Dit is niet altijd even goed gegaan. De gemeente heeft dit wel geprobeerd, maar nog blijft het ingewikkeld. Een gesprek met de gemeente, het stel en de ombudsman geeft veel informatie. De ombudsman heeft vervolgens de procedure op papier uitgelegd. Het stel weet hierdoor waar het staat in het proces en wat zij kan doen als zij het niet is eens is met de uiteindelijke afhandeling.