Welk gedrag geeft overlast?

24.1.012
Trefwoorden: overlast/hinder, bejegening

Een vrouw ontvangt een waarschuwingsbrief van de gemeente waarin staat dat zij per direct moet stoppen met overlast veroorzaken en treiteren. Ze vindt de bewering in de brief onterecht en wordt er verdrietig van. Vooral de term ‘treiteren’ doet pijn. De overlast bestaat eruit dat zij haar afvalcontainer op de verkeerde plek in de openbare ruimte neerzet. Ook op dagen dat deze niet geleegd wordt. Omwonenden hebben hier last van en hebben dit zowel bij het Meldpunt Overlast als de politie gemeld.

Treiteren

De ombudsman kan volgen dat de gemeente de term treiteren gebruikt. Het kan namelijk best voorkomen dat de afvalcontainer door omstandigheden een keer verkeerd, of in de weg, staat. Maar als iemand dit steeds doet, ook na meerdere contacten met de wijkagent hierover, kan gesproken worden over ‘kennelijk bewust de afvalcontainer verkeerd plaatsen’. En dat valt onder het begrip treiteren/pesten. Iets doen met het doel een ander dwars te zitten.
De vrouw stelt ook dat juist zij degene is die getreiterd wordt door enkele omwonenden. De ombudsman is niet bevoegd om te onderzoeken of dat het geval is.

Waarschuwing

De ombudsman vindt wel dat er geen sprake is van goede informatieverstrekking. De gemeente zegt in de waarschuwingsbrief namelijk dat de vrouw overlast in welke vorm dan ook per direct moet stoppen. Dit lijkt te betekenen dat er meer vormen van overlast zijn dan alleen het verkeerd plaatsen van de afvalcontainer. De gemeente zegt niet om welke gedragingen dat dan zou gaan en waarom dat niet acceptabel is. Inwoners moeten weten welke gedragingen hem of haar door de gemeente precies wordt verweten, anders weet je niet wat je moet laten of doen. Nu de gemeente in de brief alleen uitdrukkelijk wijst op het verkeerd plaatsen van de afvalcontainer betreft de waarschuwing naar het oordeel van de ombudsman dan ook alleen deze gedraging.
Voor de vrouw is het nu duidelijk dat het alleen om het verkeerd plaatsen van de afvalcontainer gaat. Voor toekomstige gevallen past de gemeente haar werkwijze wat betreft de waarschuwingsbrieven aan. Daarmee heeft de klacht van de vrouw zin gehad.